1 Ağustos 2011 Pazartesi

Sinangil Ekmek Unları İle Ramazan Pidesi tarifi



İftar sofralarının vazgeçilmez tadı Ramazan Pidesi’ni; kendi elleriyle, kendi fırınında sağlıklı ve lezzetli bir şekilde hazırlayıp, sevdikleriyle sıcacık paylaşmak isteyenler için Sinangil Ekmek Unları ile Ramazan Pidesi tarifleri.

Malzemeler:
Çavdar Ekmek Unu ile Ramazan Pidesi İçin;
1 paket (1kg) Sinangil Çavdar Ekmek Unu
4,5 su bardağı su
20 gr (yarım paket) yaş maya
4-5 çay kaşığı tuz.
Bir miktar kepek
İsteğe göre yumurta, çörek otu ve susam

Tahıl Ekmek Unu ile Ramazan Pidesi İçin;
1 paket (1kg) Sinangil Tahıl Ekmek Unu
4 su bardağı su
20 gr (yarım paket) yaş maya
4-5 çay kaşığı tuz.
Bir miktar kepek
İsteğe göre yumurta, çörek otu ve susam

Köy Ekmek Unu ile Ramazan Pidesi İçin;
1 paket (1kg) Sinangil Köy Ekmek Unu
4+ ¾ su bardağı su
20 gr (yarım paket) yaş maya
4-5 çay kaşığı tuz.
Bir miktar kepek
İsteğe göre yumurta, çörek otu ve susam

Kepek Ekmek Unu ile Ramazan Pidesi İçin;
1 paket (1kg) Sinangil Kepek Ekmek Unu
4+ ¾ su bardağı su
20 gr (yarım paket) yaş maya
4-5 çay kaşığı tuz.
Bir miktar kepek
İsteğe göre yumurta, çörek otu ve susam

Yapılışı:
Sinangil Ekmek Unu’nu geniş bir kap içine boşaltıp ortasını havuz şeklinde açın. Su, maya ve tuzu una ekleyip yaklaşık 5 dakika yoğurun (Elde edeceğiniz hamur biraz cıvık bir hamur olacaktır, ele yapışabilir). Yoğurma işlemi ardından elde edilen hamuru kepek serpilmiş bir zemine koyup, üzeri nemli bir bezle örtüldükten sonra 1 saat mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru arzu ettiğiniz büyüklükte bezelere ayırın ve bu bezeleri de 5 dakika dinlenmeye bırakın.
Dinlenen bezelere pide şekli verdikten sonra tırnaklama işlemini gerçekleştirin. Tırnaklama işleminde elinizi ıslatmak için ılık su, un ve şekerden oluşan bir bulamaç kullanabilirsiniz. Şekil verilen hamurları yine kepek serpilmiş bir zeminde 30 dakika dinlendirin.
Dinlenen hamurları isteğe göre yumurta, çörek otu ve susam ile süsleyerek önceden ısıtılmış 200 °C fırında yaklaşık 20 dakika üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.

2 yorum:

Şebnem Seçkin Uğurlu dedi ki...

Merhaba,

Çavdar ekmeği ununuz %100 çavdar mı? Buğday ürünlerine alerjisi olan bir bebeğim var, ancak çavdar veya yulaf ekmeği tüketebiliyorum ama hiçbir şekilde buğday unuyla karışmamış olması lazım.

Adsız dedi ki...

Şebnem hanım Merhaba yorumunuzu okuyunca gayri ihtiyari yorum yapmak istedim.bebeginiz Çölyak mi acaba kendim de bir Çölyaklı olarak buğdaydan başka cavdar yulaf ve arpa da yemememiz lazım eğer Çölyaklı yani glutene alerjisi varsa. nacizane söylemek istedim